Sisteme de sprijinire si ecranare prin pereti ingropati

Peretii ingropati de sprijinire si de etansare se realizeaza fie din panouri din beton, beton armat sau noroi autointaritor in asociere uneori cu membrane sau palplanse, fie din piloti forati ce au urmatoarele functiuni:

  • Creearea unei incinte prin care sa se asigure sprijinirea terenului in timpul lucrarilor de excavatii de adancime si de executie a lucrarilor de constructie a infrastructurii, caz in care functia lor este aceea de sprijinire sau sustinere. Aceste lucrari se realizeaza atunci cand conditia de etansare nu este necesara deoarece nivelul apei subterane nu afecteaza desfasurarea in siguranta a lucrarilor de excavare si de constructie a infrastructurii.
  • Creearea unei incinte prin care sa fie asigurata atat sprijinirea cat si etansarea zonei in care se executa lucrarile de excavare si de constructie a infrastructurii. Functia de etansare este esentiala in situatia in care nivelul apei subterane se afla deasupra cotei finale la care se realizeaza excavatiile de adancime.

In anumite conditii, care sunt generate de nevoia de spatiu, de vecinatati, de natura terenului s.a.m.d., peretii ingropati pot fi proiectati si executati pentru a asigura in afara functiei de sustinere si etansare, o a treia functie si anume cea de portanta.

Din categoria acestor lucrari, peretii mulati din beton sau beton armat sunt cel mai des utilizati in realizarea incintelor care trebuie sa indeplineasca conditiile de sprijinire, etansare , portanta sau toate impreuna in functie de cerintele impuse de sitatia specifica in care urmeaza sa fie executate lucrarile de constructie. Peretii mulati ofera avantajul unei stabilitati si a unei etansari sporite dar si avantajul unei productivitati ridicate, fapt ce duce la scurtarea termenului de executie a incintei.

In principiu executia unei incinte din pereti mulati se face respectand urmatoarele etape:

  • Lucrari pregatitoare perioada in care este verificata documentaia tehnica de executie, sunt relizate lucrari oganizatorice care au in vedere executia platformelor de lucru a grinzii de ghidare, a gospodariei de procesare a fluidului stabilizator (ex. Noroiul bentonitic), trasare topografica;
  • Excavarea panoului din peretele mulat. Pentru aceasta activitate utilizam instalatii de foraj care permit monitorizarea in timp real, printr-un sistem ultra-performant (DMS – Drilling Mate System) a tuturor proceselor care se desfasoara pe perioada in care se executa lucrarile de excavare (verticalitate <ax x,y> si aliniament <ax z> panouri, viteza de inaintare, adancime, presiuni de lucru, etc) si echipamente anexe de ultima generatie;

  • Lansarea elementului de rost (tub sau tip palplansa);
  • Introducerea armaturii;
  • Betonarea panoului;
  • Extragerea elementului de rost.

In foarte multe cazuri, datorita unor conditii speciale de amplasament, a vecinatatilor, a naturii terenului, peretii ingropati de sprijinire si etansare se realizeaza din piloti forati din beton sau beton armat. In mod deosebit acest tip de pereti de sprijin se realizeaza in in apropierea unor cladiri a caror structura de rezistenta este afectata intr-o mare masura iar protejarea lor este prioritara, in apropierea unor constructii care genereaza incarcari foarte mari, in cazul in care terenul pe care urmeaza sa fie amplasata constructia noua este alcatuit din alternante de straturi de pamanturi necoezive antrenate de apele subterane sau in zone in care realizarea pretilor mulati presupune costuri mari.

Fazele de executie a peretilor de sprijin din piloti forati sunt in principiu asemanatoare cu cele de la realizarea peretilor mulati cu deosebirea notabila, ca forajele sunt relizate sub protectia unei tubulaturi metalice de protectie, recuperabile.

Peretii de sprijin (si de etansare) realizati din piloti forati prezinta avantajul major, ca intreg procesul de forare – armare - betonare- se desfasoara sub protectia tubului metalic. Acest fapt permite realizarea unor pereti de sprijin (si de etansare) in apropierea unor cladiri cu structura de rezistenta semnificativ deteriorate fara ca stabilitatea sa sa fie afectata.

Realizarea peretilor de sprijin din piloti forați (cvasitangenti, tangenti sau secanti) se face cu ajutorul unor instalatii de foraj care permit monitorizarea in timp real, printr-un sistem ultra-performant (DMS – Drilling Mate System) a tuturor proceselor care se desfasoara pe perioada in care se executa lucrarile de excavare (verticalitate si aliniamentul electronic al catargului, monitorizare si afisare erori in timp real, adancimea sapei, viteza foraj si presiune de lucru, forta de apasare a sapei, centrare automata a echipamentului pe centrul forajului, inregistrare si listare electronica a fisei forajului) si echipamente anexe de ultima generatie.